Advice Capital Robotics

Advice Capital Robotics er en investering i digitalisering og automatisering, for at deltage i værdiskabelsen af fremtidens vindere inden for produktivitetsforbedrende teknologi. Verden har et enormt behov for automatiseringsteknologi til at drive produktivitet fremover i en økonomi med faldende bnp vækst, knappe ressourcer, faldende produktivitetsvækst og mangel på arbejdskraft. 

Fondens selskaber har unikke og værdifulde immaterielle aktiver inden for software, business process outsourcing, robotter, platforme og halvledere. De sektorer vokser betydeligt hurtigere end økonomien og det vil fortsætte mange år fremadrettet. Vi udvælger selskaber som er innovative, har et produkt som er markant bedre end konkurrenterne, og som har en monopolistisk position i den niche de leder, da de selskaber vil skabe stor værdi og vinde over tid.

Teknologibaserede aktier har ligesom resten af markedet haft negativ kursudvikling i 2022. Tech-Software Sector ETF (IGV) er nede 31,6% i år den 23 september. Semiconductor ETF (SOXX) nede nede 34,8% åtd 23 september mens det brede teknologi index Nasdaq er nede med 31,5%. Mens det er blevet billigere at investere i transformativ vækst i 2022 så fortsætter selskaberne i porteføljen med at vokse, blive stærkere. Derfor er det mere attraktivt at investerer i vækst end det har været i mange år. 

Oscar Monberg, Cand. Merc. Fin.

Kunstig intelligens (AI) ændrer verden

Kunstig intelligens spiller en stadig mere fremtrædende rolle i vores daglige liv, og den lover at transformere det teknologiske landskab.

Komplekse algoritmer og processer, såsom machine learning og deep learning, driver transformationen og øger behovet for mere kraftfulde hardware løsninger. Software og halvledere løber parløb om at løse verdens problemer og den kontinuerlige udvikling giver nye løsninger på gamle problemer.

AI nedsætter den tid, det tager at udføre en opgave. Det muliggør multi-tasking og letter arbejdsbyrden for eksisterende ressourcer. AI gør det muligt at udføre hidtil komplekse opgaver uden væsentlige omkostninger og opererer 24×7 uden afbrydelser eller pauser og har ingen nedetid. Dertil øger AI evnerne hos  dygtige individer og letter beslutningstagning ved at gøre processen hurtigere og smartere blandt andet ved at hjælpe til at udføre repetitive job.

I vores daglige arbejde vil vi udføre mange gentagne opgaver som at sende en takkemail, bekræfte visse dokumenter for fejl og mange flere ting. Ved at bruge kunstig intelligens kan vi produktivt automatisere de opgaver og endda fjerne kedelige opgaver for mennesker og frigøre dem til at blive  mere kreative. 

Mennesker kan lave fejl. Computere begår dog ikke disse fejl, hvis de er programmeret korrekt. Med kunstig intelligens tages beslutningerne fra den tidligere indsamlede information ved at anvende et bestemt sæt algoritmer. Så fejl reduceres, og chancen for at opnå nøjagtighed forbedres.

Kunstig intelligens

AI selskaber fra porteføljen

 

Palantir Technologies

Microsoft

Amazon (AWS)

Alphabet (Google)

Samsung

TSMC

AI software market share ranking

 

1. Palantir Technologies

2. Microsoft

3. IBM

4. AWS

5. Google

3 cases fra porteføljen

 

Palantir Technologies

Palantir er en software virksomhed som automatiserer IT services i en data platform som er tilgængelig for brugere i et low-code/no-code miljø. Produkterne bruges til operationel beslutningstagning i organisationer.

Platformen udfører alt fra data input, lagring, administration, transformation, overblik, sporing, visualisering, analytics, modeller med kunstig intelligens og machine learning, samt 200 indbyggede microservices. Dertil har platformene uovertruffen sikkerhed og compliance med rettigheder inklusiv GDPR.

Selskabet er innovativt og udvikler kontinuerligt nye produkter og features som er langt foran konkurrencen inden for data software. Det vises ved monopol lignende status inden for det oprindelige offentlige produkt Gotham samt det nyere kommercielle produkt ”Foundry” som er i høj vækst på cirka 50%.

AutoStore Holdings

Er en robot og software virksomhed, som leverer lagerautomatiseringsydelser. Det tilbyder gitre, beholdere, robotter, arbejdsstationer, controllere og reservedele.

Virksomheden leverer også software til lagerstyring og betjener detail-, dagligvare-, tredjepartslogistik-, industri- og sundhedsindustrien.

Selskabet vokser hurtigt og bliver tiltagende mere profitabelt.  Med forøget omsætning og netto marginer på 22,5% i seneste kvartal, står selskabet til at tjene cirka 190 millioner dollars i 2023. Selskabet guider til 40% omsætningsvækst på mellemlang sigt og der betales ca 20 x næste års indtjening. Det er attraktivt.

Samsung Electronics

Samsung er en diversificeret teknologi-koncern med branchelederskab på de fleste af de markeder, som virksomheden opererer inden for særligt chipdesign, memory, foundry, forbrugerelektronik

Selskabet laver enorme investeringer i forskning og udvikling (R&D), hvilket resulterer i en af ​​de stærkeste patentporteføljer blandt teknologivirksomheder, samt opretholdelsen af lederskabet i forretningsenhederne.

Udover teknologisk lederskab har selskabet brandgenkendelse og omdømme, produktinnovation og designkapaciteter.

Samsung er vertikal integreret og produktionsoutsourcing resulterer i lave produktionsomkostninger.

5g til alle og fremtidens biler

Udviklingen af 5G netværket vil medbringe en lang række fordele på baggrund af større kapacitet hvor kun fantasien sætter grænser. Streaming af video eller en fodboldkamp på farten vil være knivskarp kvalitet og uden forsinkelse fremover.

Med 5G vil latenstiden – tidsrummet fra en handling begynder, til der viser sig en reaktion – formindskes så meget at den ikke vil opdages.  Det er afgørende inden for computerspil, hvor man vil kunne spille på farten med høje hastigheder og det åbner op for nye muligheder.

Et andet område hvor latenstiden er afgørende er for biler, når de kommunikere og bevæger sig ved høje hastigheder. Med 5G er der øjeblikkelig kommunikation mellem enheder, og det gør fremtidens førerløse biler til en mulighed, da det er muligt at vide præcist hvor og hvor hurtigt bilerne kører. Hvor fortidens biler var mekaniske og selvdrevne vil fremtidens biler være elektriske og baseret på en central computer som sanser gennem en række sensorer og kameraer.

5G

Halvledere 

3 NM: Den nye generation af halvledere

I halvlederfremstilling er 3 nm-processen den næste generation efter 5 nanometer. Fra anden halvdel af 2022 sætter den taiwanske chipproducent TSMC en 3 nm halvleder kaldet N3 i volumenproduktion. En forbedret 3 nm chipproces kaldet N3e kan starte produktionen i 2023. Den sydkoreanske chipproducent Samsung satte officielt 3 nm i produktion 30 juni 2022 ved brug af 3GAE procesteknologi og med 2. generations 3 nm proces (kaldet 3GAP) til at følge i 2023. Samsung blev dermed de første til at lancere denne nye generation af halvledere. 

Udtrykket “3 nanometer” har ingen relation til nogen faktiske fysiske egenskaber ved transistorerne. Ifølge ​​International Roadmap for Devices and Systems” som udgives af IEEE Standards Association Industry Connection, forventes en 3 nm-chip at have en  contacted gate-pitch på 48 nanometer og en tightest metal pitch” på 24 nanometer. Det er en kommerciel praksis at bruge “3 nm” primært som et markedsføringsbegreb af individuelle mikrochipproducenter til at henvise til en ny, forbedret generation af siliciumhalvlederchips i form af øget transistortæthed, øget hastighed og reduceret strømforbrug. Desuden er der ingen brancheenighed mellem forskellige producenter om, hvilke tal der ville definere en 3 nm computerchip. Typisk henviser chipproducenten til sin egen tidligere generation (i dette tilfælde 5 nm) til sammenligning. For eksempel har TSMC udtalt, at dens 3 nm FinFET-chips vil reducere strømforbruget med 25-30 % ved samme hastighed, øge hastigheden med 10-15 % ved samme mængde strøm og øge transistortætheden med omkring 33 % i forhold til dens tidligere 5 nm FinFET-chips. På den anden side har Samsung udtalt, at dens 3 nm-proces vil reducere strømforbruget med 45 %, forbedre ydeevnen med 23 % og reducere overfladearealet med 16 % sammenlignet med dens tidligere 5 nm-proces. 

Moore’s lov lever stadig

Moores lov er den observation, at antallet af transistorer i et tæt integreret kredsløb (IC) fordobles cirka hvert andet år . Observationen er opkaldt efter Gordon Moore, medstifter af Fairchild Semiconductor og Intel.

Gordon Moore kaldte ikke sin observation for “Moores lov”, og han satte sig heller ikke for at skabe en “lov”. Moore kom med denne udtalelse baseret på at bemærke nye tendenser inden for chipfremstilling hos Fairchild Semiconductor. Til sidst blev Moores indsigt en forudsigelse, som igen blev den gyldne regel kendt som Moores lov. 

Efterhånden som transistorer i integrerede kredsløb bliver mere effektive, bliver computere mindre og hurtigere. Chips og transistorer er mikroskopiske strukturer, der indeholder kulstof- og siliciummolekyler, som er justeret perfekt til at flytte elektricitet langs kredsløbet hurtigere. Jo hurtigere en mikrochip behandler elektriske signaler, jo mere effektiv bliver en computer. Omkostningerne til kraftfulde computere er faldet årligt, delvist på grund af lavere lønomkostninger og reducerede halvlederpriser. 

Eksperter er enige om, at computere bør nå de fysiske grænser for Moores lov på et tidspunkt i 2020’erne. De høje temperaturer på transistorer ville i sidste ende gøre det umuligt at skabe mindre kredsløb. Dette skyldes, at nedkøling af transistorerne tager mere energi end den mængde energi, der allerede passerer gennem transistorerne. I et interview fra 2005 indrømmede Moore selv, at “… det faktum, at materialer er lavet af atomer, er den fundamentale begrænsning, og det er ikke så langt væk… Vi skubber op mod nogle ret fundamentale grænser, så en af ​​disse dage bliver nødt til at stoppe med at gøre tingene mindre.” 

close

tilmeld nyhedsbrev

få vores månedsrapporter i din indbakke